
Ben je benieuwd welke schoolspullen je absoluut nodig hebt en welke je gerust kunt overslaan? In mijn video’s op social media deel ik vaak welke spullen ik gebruik, maar dat kan voor jou natuurlijk compleet anders zijn! Daarom heb ik speciaal voor jou een overzicht gemaakt van de handigste schoolspullen, inclusief handige tips en aanbevelingen. Of je nu middelbare scholier of student bent, onder elk product heb ik genoteerd wat handig voor jou is.
Alle producten die ik zelf gebruik, zijn te vinden in mijn creator marketplace op bol!
Waarom dit overzicht?
Ik heb de mazzel dat mijn broer en zus altijd één jaar boven mij zaten op school, dus ik kon altijd aan hen vragen wat zij graag gebruikten. Ik weet heel goed dat niet iedereen dit kan en daarom heb ik speciaal voor jullie het overzicht net een stukje uitgebreider gemaakt. Zo bespaar je geld op spullen die je niet nodig hebt en krijg je de laatste tips!
Aan het einde van de pagina staan handige boodschappenlijstjes die je kan screenshotten of opslaan wanneer je schoolspullen gaat kopen!
De multomap
Je ziet op deze pagina nergens schriften staan, omdat er een veel handiger systeem is. Stel je voor; je hebt altijd alle papieren die je nodig hebt, bij je en het is ook nog eens goed georganiseerd! De multomap is de oplossing. Je kan er altijd papiertjes in- en uit doen, kan bladeren tussen al je vakken, terwijl je toch alles op één plek hebt! Ik heb zelf altijd de samenvattingen en de opdrachten voor elk vak ook nog apart. Het volgende heb je ervoor nodig:
- De multomap (duh), zorg dat die 4 of 24 ringen heeft, zo blijven je blaadjes er goed in zitten.
- Insteekpapier, gelinieerd en geruit. Ik houd van dikker papier dus koop eventueel 80g/m2 of hoger!
- Tabbladen, zo kan je alle vakken gescheiden houden.
De multomap is voor zowel de middelbare school als je studie ontzettend handig.
Agenda / planner
Er zijn 1000en soorten planners die je kan gebruiken. De ene gebruikt er geen, de ander juist weer drie verschillende (ik haha), dus het is lastig om hier één tip over te geven. Wat ik je in ieder geval kan aanraden is om even goed na te gaan waarvoor je je planner wil gebruiken. Stel jezelf deze vragen:
- Op welke termijn wil ik plannen? (Maandelijks, wekelijks, dagelijks)
- Wat wil ik allemaal bijhouden? (Vaste afspraken, lesuren, huiswerk, to-do’s)
- Hoeveel ruimte heb ik nodig in mijn planner? (Hoeveel taakjes heb ik in een week of dag, schrijf ik erg groot, etc.)
Wanneer je dat helder voor jezelf hebt, kan je gerichter gaan zoeken. Ik raad in ieder geval aan om een planner te halen zonder vaste data (die schrijft je er dan zelf bij). Zo ben je net wat flexibeler en heb je geen grote, onnodige lege pagina’s.
Ik heb zelf planners ontworpen die voor mij heel goed werken en deze krijg je gratis bij het boek ‘Nooit meer een onvoldoende’. Deze kan je dan uitprinten en in je multomap steken.
Zowel scholieren als studenten hebben planners nodig, al kan de behoefte wel anders zijn. Studenten hebben over het algemeen minder lesuren, dus misschien juist wat meer ruimte nodig om zelf de ‘vrije tijd’ in te plannen. Denk hier goed over na.
Een laptop
“Welke laptop heb ik nodig voor mijn studie?”, ik heb de vraag al vaak gekregen. Hier is het antwoord: het hangt af van welke studie je doet. Gelukkig heb ik voor jullie een handig overzichtje 🙂
- Voor technische studies heb je heel veel aan een sterke laptop met groot geheugen en een goede processor. Je gaat namelijk hoogstwaarschijnlijk programmeren en deze programma’s runnen veel sneller wanneer jij een goede laptop hebt.
- Voor grafische of creatieve studies is een sterke laptop ook aan te raden. Op veel sites zie je wanneer een laptop geschikt is voor foto- en videobewerking. Kijk in je curriculum of dat terugkomt in je studie en stem je keuze daarop af.
- Voor overige studies maakt het niet uit welke laptop je hebt en kan je werkelijk kiezen wat je wil. Wel raad ik aan om een licht, niet te groot model te kopen, want het is echt een hoop gesjouw anders.
Samenvattend: kijk in je curriculum wat je allemaal moet gaan doen met je laptop. Check ook even of een Macbook is ’toegestaan’! Ik gebruik zelf een Macbook, maar moest laatst mijn oude Windows uit de kast trekken omdat we programma’s gingen runnen wat op de Macbook niet kon.
Voor studenten is een laptop een must. Op school heb ik de laptop af en toe nodig gehad voor bijvoorbeeld het profielwerkstuk, maar hiervoor is het niet nodig om de meest flitsende laptop te hebben.
Een iPad
“Heb ik een iPad nodig?”, ook die vraag heb ik vaak gekregen in mijn DM. Ik gebruik mijn iPad elke dag. Voor mijn studie, maar ook om lekker filmpjes op te kijken. Een iPad is een wat grotere investering, dus denk goed na voordat je er eentje koopt. Een iPad is geen vervanger voor een laptop! Een iPad is echt een toevoeging. Een onmisbaar accessoire voor mij is ook nog de Apple Pencil, want zo kan je alles schrijven op de iPad. Mocht je twijfelen, dan heb ik hier een concreet lijstje van tips die je kunnen helpen bij je keuze.
- Een iPad werkt ontzettend fijn samen met de MacBook. Heb je dus al een MacBook, dan kan je iPad functioneren als tweede scherm en als waardevolle toevoeging.
- Je moet echt wennen aan het schrijven op de iPad. Je schrijft ineens op glas, wat een enorm andere ervaring is. Als je gehecht bent aan je handschrift en aan je papieren, kan het dus even duren voordat je eraan went.
- Wanneer je erg veel formules moet opschrijven en uitwerken, is een iPad super handig. Je kan alles gummen, verplaatsen en herorganiseren dus dat is top voor uitgebreide berekeningen.
iPads zijn er in alle soorten en maten. Ik heb zelf de iPad Air 13 inch en deze vind ik mega fijn. Je hebt ze ook in kleiner formaat, maar ga vooral uitproberen in de winkel wat jij het fijnst vindt.
Een iPad is geen must, maar een fijne toevoeging voor studenten. Scholieren hebben wat mij betreft nog geen iPad nodig, maar kunnen vast sparen voor wanneer ze gaan studeren 😉
Je (gevulde) etui
Wat moet er allemaal in de etui? Het is eigenlijk best simpel: niet heel veel, maar er zijn wel wat essentials.
- Pennen (duh), test welke jij het allerfijnst vindt schrijven en sla er meteen veel in!
- Markeerstiften in jouw favoriete kleuren
- Grijze potloden
- Een gum
- Een geodriehoek
- Een rekenmachine
Het kan handig zijn om een etui te hebben die alleen maar in je schooltas zit en een pennendoosje op je bureau te houden. Zo vergeet je hem veel minder vaak! Ook een apart etuitje voor je opladers is handig wanneer je vaak je laptop en/of iPad meeneemt.
Lifehack: voor leuk etuis kan je in de winkel ook tussen de toilettasjes kijken!
Een goede etui is voor zowel studenten als scholieren noodzakelijk. Vul hem vooral met de spullen die jij leuk vindt 🙂
School- of Studieboeken
Even een bericht voor alle studenten: Je hoeft niet al je studieboeken op je lijst te kopen! Sommige docenten gebruiken het boek nooit en dan is het dus echt tijdverspilling. Veel docenten gebruiken de studieboeken alleen als leidraad, maar zetten dan in de slides de informatie die je er echt uit moet weten. Wacht dus heel even met het kopen van je studieboeken en vraag aan hogerejaars welk boek echt onmisbaar is.
Zit je nog op school, dan krijg je je boeken natuurlijk binnen elke zomer. Hiervoor kan ik aanraden om de boeken die je niet moet inleveren aan het einde, lekker te bewaren. Wie weet heb je er nog wat aan en anders is het hartstikke leuk om nog eens een keer terug te lezen.
Handige accessoires voor bij je boek, zijn tabjes of post-its, die je tussen je pagina’s kan doen. Hiervan kan je er nooit teveel in doen, want het helpt je enorm bij het bladeren.
Scholieren, pas goed op je schoolboeken en bewaar ze. Studenten, vraag eerst of je het boek echt nodig hebt.
Overige accessoires
Verder zijn er nog een hoop fijne technologische producten die je kan gebruiken, maar die niet per se nodig zijn. Toch heb ik een lijstje met producten die je eventueel zouden kunnen helpen met het leren:
- Noise-cancelling koptelefoon. Als je snel afgeleid bent, is dit onwijs fijn om te hebben en hierop vervolgens naar alpha-waves of white-noise te luisteren.
- Een los toetsenbord voor je laptop. Als je veel moet typen, is een los toetsenbord wel fijn, aangezien je houding dan een stuk verbetert.
- Een monitor verhoging voor op je bureau. In combinatie met een los toetsenbord, zullen je schouders en je nek je dankbaar zijn wanneer je je laptop op een verhoging zet.
- Een tweede monitor. Zeker voor grote verslagen schrijven, is een tweede monitor fijn om op je bureau te hebben. Op het ene scherm kan je dan een end weg typen en op je tweede scherm dingen opzoeken.
Scholieren en studenten hebben allebei veel aan technische snufjes, zeker degenen die veel moeten typen.
Boodschappenlijstje voor middelbare scholieren
- Multomap (4 ringen of 23 ringen)
- Insteekpapier gelinieerd
- Insteekpapier geruit
- Tabbladen
- Post-its voor tussen je boeken
- Pennen (test welke je het fijnst vindt)
- Markeerstiften
- Potloden
- Gum
- Geodriehoek
- Rekenmachine
- Etui
Boodschappenlijstje voor studenten
- Multomap (4 ringen of 23 ringen)
- Insteekpapier gelinieerd
- * insteekpapier geruit (alleen voor technische vakken)
- Tabbladen
- Pennen (test welke je het fijnst vindt)
- Markeerstiften
- Rekenmachine
- Etui voor je pennen
- Etui voor je opladers
- *een iPad
- *een iPad-hoes
- *een Apple Pencil
- *een laptop die aansluit bij jouw studie