Leertips die écht werken
Hey! Lotte hier. Ik weet als geen ander hoe lastig het kan zijn om de leerstof in je hoofd te krijgen. Of je nou bezig bent met je eindexamens of midden in je studiejaar zit, soms lijkt het alsof er geen eind aan komt. Maar geen zorgen, ik heb wat handige tips voor je verzameld!
Deze vijf leertips zijn een kleine greep uit wat ik deel op social media. Voor meer kan je je bijvoorbeeld abonneren op mijn nieuwsbrief of het boek ‘Nooit meer een onvoldoende‘ lezen!
5 Onmisbare die niemand je vertelt
1. Lees de stof al een keer door voordat je naar de les gaat
Het voorbereiden van de lesstof vooraf is een simpele maar effectieve manier om meer uit je lessen te halen. Door de hoofdstukken of onderwerpen alvast door te nemen, herken je tijdens de les belangrijke punten en begrijp je sneller wat er wordt uitgelegd. Bovendien kun je direct vragen stellen over zaken die je nog niet helemaal begrijpt. Dit maakt leren achteraf een stuk makkelijker en efficiënter. Extra tip: maak korte aantekeningen tijdens het lezen zodat je geen samenvatting meer hoeft te maken! Schrijf ook alvast wat vragen op die naar boven komen wanneer je aan het lezen bent.
2. Maak alle taken op je to-dolijst zo klein mogelijk
Heb je weleens een gigantische to-dolijst gezien en voelde je je daardoor overweldigd? Dat is precies waarom je grote taken moet opdelen in kleinere, behapbare stappen. In plaats van "verslag schrijven" kun je denken aan stappen zoals "literatuur zoeken", "inleiding schrijven" en "eerste feedback vragen". Elke kleine taak die je afrondt, geeft je een gevoel van voldoening en motiveert je om door te gaan. Probeer het eens! Je zal merken dat het meer ruimte inneemt op je to-dolijst, maar je krijgt er een hoop productiviteit voor terug!
3. Ultieme samenvatting: doe alsof je hem als spiekbrief schrijft
Een goede samenvatting maken is een kunst op zich. Stel je voor dat je tijdens een toets alleen je samenvatting mag gebruiken. Welke informatie zou je dan echt nodig hebben? Dit helpt je focussen op de kern van de stof en overbodige details weg te laten. Gebruik markers of kleuren om verbanden duidelijk te maken en probeer complexe informatie om te zetten in eenvoudige schema’s of diagrammen. Hoe overzichtelijker jouw samenvatting, hoe beter je het kunt onthouden!
4. Wissel leren af met actieve herhaling
Wist je dat je meer onthoudt door actief met de stof bezig te zijn? In plaats van alleen maar te lezen, kun je beter quizvragen maken, flashcards gebruiken, of een vriend(in) uitleg geven. Dit proces dwingt je om na te denken over wat je weet en wat je nog moet leren. Daarnaast zorgt herhaling ervoor dat je kennis langer blijft hangen. Probeer bijvoorbeeld de techniek van spaced repetition, waarbij je steeds op specifieke momenten herhaalt wat je hebt geleerd.
5. Reflecteer op wat werkt en pas je strategie aan
Niet elke studiemethode werkt voor iedereen. Het is daarom belangrijk om regelmatig stil te staan bij wat voor jou goed werkt en wat niet. Heb je moeite met concentreren? Probeer dan de Pomodoro-techniek, waarbij je in korte blokken van 25 minuten werkt met pauzes tussendoor. Vind je bepaalde stof lastig? Zoek naar video’s of alternatieve uitleg om het beter te begrijpen. Door flexibel te zijn en je aanpak te evalueren, blijf je groeien als student.
Meer Inspiratie en Hulp Nodig?
Ben je klaar om jouw studiemethodes naar een hoger niveau te tillen? Mijn boek 'Nooit meer een onvoldoende' zit boordevol extra tips en strategieën die je direct kunt toepassen. Of je nu een toets, scriptie, of belangrijk project hebt: dit boek helpt je het beste uit jezelf te halen. Bestel het vandaag nog via bol. Voor dagelijkse motivatie en korte, praktische tips kun je me volgen op Instagram en TikTok. Samen zorgen we ervoor dat jij nooit meer een onvoldoende haalt!